مد و کرونا : سرانجام یا شروع

مد کرونا – مدت ها قبل طراح بزرگ مد ، ویون ویست وود گفت : ” مد زندگی را قوی می کند و مثل هرچیزی که احساس رضایت را ایجاد می کند ارزش این را دارد که خوب انجام شود “
کرونا برای نه تنها انسان های عادی بلکه حتی برای هنر و مد، مانند بهمنی عظیم برای ماموت ها غافل گیر کننده بود. همه متعجب، تنها به اخبار چین نگاه می کردند و تقریبا مطمئن از دور بودن خاک خاور دور از سرزمین هایشان تنها در حال قدرت نمایی هنرمندانه خود بودند.
گویی مد و کرونا هرگز باهم دیدار نخواهند کرد، در حال برنامه ریزی برای تور ها و نمایشگاه ها و شوهای بزرگ خود بود که کرونا مثل حیوانات به ظاهر کوچک و آرام فیلم های هالیوودی دور همه انسان ها و طبیعتا صنعت مد، حلقه زد و این حلقه رفته تنگ تر و تنگ تر می شود.
گروه بیوتی کاران قصد دارد در این مقاله شما درباره ی این موضوع بحث و گفتگو کند.
شباهت هایی بین مد و کرونا هست؟
البته محافظ کاران می گویند که مد خود یک ویروس فرهنگیست که در تمام جوامع نفوذ می کند. بهر حال همه را درگیر میکند چه بخواهند و چه نخواهند. بعضی درگیر تولید و بعضی درگیر مصرف و بعضی درگیر مبارزه. کرونا را هم موجودی تولید کرد و کسی مصرف و و جهانی را به مبارزه طلبید.
البته نکته مثبت مشترک مد و کرونا را بتوان در جمله معروف ایو سن لوران، طراح فرانسوی خلاصه کرد : فشن محو می شود، استایل است که باقی می ماند.
گرچه مقایسه همجهت مد و کرونا در بالا تنها یک شوخی بی نمک است ، اما عاقبت مد و کرونا چیست؟
کارشناس دنیای مد لی ادلکرت در توصیف کرونا گفت “این ویروس همه چیز را کند میکند” ، بنظر می رسد حق با اوست. توقف عمومی تولید محصولات مصرفی و تولید سریع در جهان این گفته را تایید میکند. ای موضوع ترسناک است نه؟
بررسی مثبت تاثیر کرونا بر مد امکان دارد؟
بیایید از زاویه دیگری هم به مد و کرونا نگاه کنیم ، شاید تاثیر مثبت آن را بر زندگی انسان و محیط زیست ببینیم ؛اگر قصد داشتیم محیط و زمین را نجات دهیم ، باید قبلاً جلوی تولیدات خیلی سریع و مصرفی کم دوام را بگیریم و رفتارمان را در برابر محیط زیست اصلاح می کردیم. با نتاج جالب تاثیرات این ویروس بر گاز های گل خانه ای و تولید مونوکسیدکربن ، همینطور بازگشت حیوانات به زیستگاه های واقعی و غصب شده خود و همین طور هزاران مورد دیگر، نشان میدهد این ویروس عجیب بهتر از ما برای زمین مفید بوده است.
هفته مد برلین ابتدای سال ۲۰۲۰ در نمایش مد نیونیت قبل از شیوع جهانی کرونا ، مدل ها با ماسک بر صورتهای خود مقابل بازدید کننده ها خودنمایی می کردند. هدف از نمایش در اعتراض به آلودگی هوا و البته در جهت تم نمایشگاه که با عنوان “هوا” برگزار شد بود. ولی امروز با شیوع کرونا ، ماسک های مد گذشته را برای آنکه بتوانیم مدتی از خانه های خود با امنیت خارج شویم استفاده می کنیم و باید اعتراف کرد که کسی فکرش را هم نمی کرد.
واکنش مد به کرونا

در زمان کرونا تمام چرخه ارزه و تقاضا و در نتیجه تولید به صورتی تحت تاثیر قرار گرفته و صنعت مد و آرایشی و بهداشتی هم بصورت گسترده تاثیر گذار بوده است. مانند به تعطیلی کشاندن فروشگاه های زنجیرهای پوشاک و یا بوتیک های کوچک تمام شهرهای امریکا و اروپا، متوقف شدن تولید در کشورهای تولید کننده و واردات و صادرات بین کشورهای عرضه کننده و تولید کننده پوشاک به طوری که طبق آمار، ارزه و تقاضای پوشاک به پایینترین سطح خود رسیده است؛ ایدر حالی است که کوچکترین پیشبینی هم در مورد خسارات تحمیل شده بر صنعت هم بسیار وحشتناک است. مشکلات اقتصادی ناشی از بی کاری بر اثر تعطیل شدن تولیدی ها و عرضه کننده ها، شرایط را طوری رقم خواهد زد که به خودی خود بعد از خروج از بحران، باعث کاهش مصرف میشود.
باز هم از طرف کرونا اخبار بد برای مد هست
اکثر هفتههای مد در آسیا هم بر اثر کرونا لغو شدند از جمله هفته مد شانگهای چین، سئول و توکیو که می توان گفت از مهمترین آن بود. با این که در آن زمان تعداد مبتلایان به کرونا در شهرهای میلان و پاریس از تعداد انگشتان دست هم کمتر بود جمع زیادی از طراحان و شرکت کنندها در هفته مد تحت تاثیر این ویروس قرار گرفتند. از آنجایی که اکثر مشتری های طراح های اروپایی معمولا از کشورهای آسیایی مانند ژاپن ، کره جنوبی و چین هستند و به دلیل شیوع کرونا در آسیا سفرهای خود را به مقصد شهر میلان و پاریس لغو کردند . بنابر این طراحهای اروپایی ضررهای مالی بسیاری متحمل شدند.
هفته مد پوشاک پایدار کپنهاگ که هر سال در فصل بهار برگزار میشد، به علت کرونا به اواسط پاییز منتقل کرد. نمایشگاه مد پوشاک پایدار سبز مونیخ هم که اواخر اسفند به دلیل شیوع کرونا لغو شد.
مد روزنه نور امیدی در خود دارد؟
اما مد طراحان و طرف داران جسور و سر سختی دارد که حتی در شرایط کرونا هم از پا نشسته اند و به کار خود ادامه می دهند. روش استفاده از شبکه های مجازی، اینترنت هنوز کورسوی امیدی برای طراحان ایجاد کرده است. کلاس های آموزشی آنلاین مد که اکثرا به صورت رایگان برگزار می شود به علاقمندان خود اجازه داده تا بیشتر خود را در این صنعت شریک کرده و امید خود را از دست ندهند.
شاید طراحان مد و دست اندرکاران صنایع پوشاک و همین طور صنایع آرایشی بتوانند در زمان کرونا افکار خلاقانه تری بروز بدهند و راهکار های جدیدی برای پیشرفت صنعت مد بعد از دوران کرونا باشند. شاید این کند شدن و توقف درس هایی برای همه ما داشته باشد و ما را به سمت راهکار های نو برای خلق محصولات رهنمون کند و ممکن است این فرصتی باشد همه تا به چیزهایی مهم تر هم باندیشیم. شاید کرونا ما را متوجه این موضوع کرده است که همه ما به یک اندازه در برابر این ویروس ناتوان هستیم و شاید باید به همه کسانی که می شناسیم و نمیشناسیم بیشتر فکر کنیم. فرقی نمیکند که در کدام نقطه دنیا در چه صنعتی مشغولیم، به عنوان نوع بشر با هر ملیت، نژاد ، دین و هر شغل و صنعتی با هم برابر بوده و به این ترتیب همه به یک اندازه نسبت به هم و این کره آبی رنگ که روی آن زندگی میکنیم، مسئول هستیم، اینجا خانه کوچک همه ماست و شاید تنها خانه ما باشد.
۱ دیدگاه